Jak długo ptak może lecieć?

Pomimo, że pustułka nie ma żadnych zniewalających rozmiarów, jakie przypisuje się wielu osobnikom z rodziny sokołowatych, jest to drapieżny ptak będący jednym z jej reprezentantów. Pustułka zwyczajna to ptak, który zamieszkuje obszar właściwie całej Europy, aż po wysokie Alpy oraz wschodnią Azję, a Afrykę w południowej części od Sahary. Swoim zasięgiem występowania pustułka omija natomiast koło podbiegunowe, do którego cech klimatu, ptak ten nie jest odpowiednio przystosowany.

Bezwzględnie największą liczebność pustułki zwyczajnej zauważa się w takich państwach Europy Zachodniej jak Niemcy, Wielka Brytania , a także Hiszpania. Spośród tych państw zdecydowany prym wiodą Niemcy, na terenie których występować może aż 60 tysięcy par. Współcześnie nasz kraj nie jest zakwalifikowany do ulubionych miejsc zamieszkiwania tego ptaka. Pomimo to, jest to nadal najliczniejszy sokół na obszarze całego kraju.

Ptak długość lotu

Grzbiet i skrzydła pustułki mają rdzawo brązowy kolor, który kontrastuje się z czarnymi plamami oraz pazurami. Spodnia część ciała ma piękny, kremowy kolor, który jest w typowy sposób- bardzo gęsto, nakrapiany. Jednakowo u samca jak i samicy zauważyć można długi, szaroniebieski ogon. U samca posiada on jednak, białą na brzegach, czarną pręgę, która u samicy otoczona jest dodatkowo szeregiem wąskich, ciemnych prążków. Skrzydła pustułki zaliczyć można do wąskich oraz długich, o końcach , które przypominają kształtem ostry sierp. Czytaj dalej Jak długo ptak może lecieć?

Najlepszy pokarm dla ptaków

Jednym z reprezentantów mysikrólikowatych (wliczanych też kiedyś do pokrzewkowatych) jest mysikrólik zwyczajny. Ptak ten pomieszkuje w niemalże całej Europie, która najliczniej oblegana jest zdecydowanie w środkowej i wschodniej części. Gatunki te niezwykle często docierają także aż po wschodnią Syberię, a także Azji Mniejszej. Izolowane populacje tego gatunku spotkać można w dodatku w północnym regionie Azji , a także Ameryce Północnej.

Sposób życia mysikrólika zwyczajnego jest różny, bowiem częściowo uznaje się go za osiadły, a po części za wędrowny i koczujący. Zima jest dla tego ptaka okresem, w którym udaje się w kierunku południowej Europy bądź też północnej Afryki. W naszym kraju mysikrólik pospolity zamieszkuje świerkowe lasy górskie, a także umiejscowioną na północy kraju puszcze: Augustowską, Knyszyńską i Białowieską. Jest to ptak popularny w Polsce, a jego najmniejszą najniższą liczebność zauważa się na tych obszarach, na których nie znajdują się wspomniane lasy świerkowe.

Pokarm dla ptaków

Mysikrólik zwyczajny jest najmniejszym ptakiem na terenie całego kontynentu. Mimo, iż szalenie często za takiego bierze się strzyżyka, to właśnie sięgający co najwyższej 9 centymetry długości mysikrólik, ma w tej kategorii niezaprzeczalne pierwsze miejsce na podium. Mysikrólik zwyczajny jest krępej, okrągłej budowy ciała. Ma stosunkowo dużą głowę i krótki niezbyt długi ogon. Czytaj dalej Najlepszy pokarm dla ptaków

Długość życia ptaków

Bocian biały to ptak z rodziny bocianowatych, który ma stosunkowo spory zasięg występowania. Jest to gatunek, który spotkać można przede wszystkim na obszarze środkowej i wschodniej Azji, Półwyspu Pinerejskiego, Półwyspu Bałkańskiego, Azji Mniejszej i Azji Środkowej , a także Północnej Afryki. Bociany białe przyzwyczaiły się do odznaczających się dość wysoką wilgotnością terenów nizinnych, które porośnięte są niezbyt wysoką roślinnością, natomiast niezwykle często mieszczą się w pobliżu obszarów zagospodarowanych przez człowieka.

Swoje gniazda bociany białe budują w większości wypadków na wysokich drzewach bądź też przeróżnych słupach oraz kominach. Tworzą kolistego kształtu gniazda, których szerokość wynosi zazwyczaj około 1,5 metra. Ulubionym jedzeniem bociana białego są drobne bezkręgowce, płazy, niewielkich rozmiarów gady, ryby, lub też nawet mniejsze gryzonie.

Życie ptaków

Gatunki tego ptaka mają szalenie często nawet do 100 centymetrów długości. Także rozpiętość skrzydeł tego przedstawiciela bocianowatych jest zaskakująca- może osiągać nawet 200 centymetrów. Bocian biały to gatunek ptaka, który charakteryzuje się takim samym upierzeniem u samca i samicy płci. Głowa, tułów , a także brzuch bociana białego są białe, natomiast na skrzydłach posiada czarne lotki. Kontrast stanowią czerwone nogi i dziób, dzięki którym ptak ten jest niezwykle prosty do rozpoznania. Lęg bociana białego ma miejsce raz do roku. Czytaj dalej Długość życia ptaków