Długość życia ptaków

Bocian biały to ptak z rodziny bocianowatych, który ma stosunkowo spory zasięg występowania. Jest to gatunek, który spotkać można przede wszystkim na obszarze środkowej i wschodniej Azji, Półwyspu Pinerejskiego, Półwyspu Bałkańskiego, Azji Mniejszej i Azji Środkowej , a także Północnej Afryki. Bociany białe przyzwyczaiły się do odznaczających się dość wysoką wilgotnością terenów nizinnych, które porośnięte są niezbyt wysoką roślinnością, natomiast niezwykle często mieszczą się w pobliżu obszarów zagospodarowanych przez człowieka.

Swoje gniazda bociany białe budują w większości wypadków na wysokich drzewach bądź też przeróżnych słupach oraz kominach. Tworzą kolistego kształtu gniazda, których szerokość wynosi zazwyczaj około 1,5 metra. Ulubionym jedzeniem bociana białego są drobne bezkręgowce, płazy, niewielkich rozmiarów gady, ryby, lub też nawet mniejsze gryzonie.

Życie ptaków

Gatunki tego ptaka mają szalenie często nawet do 100 centymetrów długości. Także rozpiętość skrzydeł tego przedstawiciela bocianowatych jest zaskakująca- może osiągać nawet 200 centymetrów. Bocian biały to gatunek ptaka, który charakteryzuje się takim samym upierzeniem u samca i samicy płci. Głowa, tułów , a także brzuch bociana białego są białe, natomiast na skrzydłach posiada czarne lotki. Kontrast stanowią czerwone nogi i dziób, dzięki którym ptak ten jest niezwykle prosty do rozpoznania. Lęg bociana białego ma miejsce raz do roku.

Przypisywane do bociana „klekotanie” to oznaka jego okresu godowego, który kończy się najczęściej wysiadywaniem (przez okres od 31 do 41 dni), a następnie zniesieniem  przez samicę od 3 do 5 jaj. Bocian biały dorasta do samodzielnego życia w około siedemdziesiątym dniu od urodzenia. Ptaki te nie przyzwyczajone do zimnego klimatu, dlatego w tym okresie rozpoczyna swoją podróż w stronę odpowiadającej im pod względem temperatury Ameryki Południowej.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *